Thee

Blaadjes voor een pot uitstekende thee

Thee is in feite een aftreksel van de bladeren van de theestruik, Camellia sinensis. Hoewel officieel alle thee die niet van die plant afkomstig is, geen thee is, wordt de drank van de bladeren van de Zuid-Afrikaanse fynbos-struiken in het spraakgebruik ook thee genoemd: rooibosthee. Belangrijkste verschil is dat thee van de Camellia sinensis cafeïne (een oppeppend en licht stimulerend middel) bevat en rooibos niet.

We hebben circa honderd verschillende soorten thee in huis. Keuze te over dus. Ze zijn onderverdeeld in witte, gele, groene, oolong, zwarte en pu-erh thee. Verschillen daartussen hebben te maken met de bewerkingen die na de oogst op de blaadjes worden toegepast: al of niet verhitten, drogen, met zuurstof verrijken (oxideren), rollen en meer. Verder hebben we diverse soorten Zuid-Afrikaanse rooibosthee en kruidentheeën als de masala chai, een pittige Indiase kruidenthee.

Uit tropische en subtropische gebieden

De theeblaadjes die wij in voorraad hebben, komen uit tropische en subtropische gebieden in onder andere China, India, Indonesië, Japan, Sri Lanka en Zuid-Afrika. Ze hebben namen als Cactusvijg, Jasmijn, Earl Grey, Oolong Tie Kuan Yin, Geheim van Toetanchamon, Honeybush, Afrikaanse Leeuw, Mooie Dromen, Vrouw Vitaal, Assam Malty Herenthee, Brandnetelthee, Goedemorgen en Groene Chai. De thee is los verkrijgbaar in diverse maten verpakkingen, dus niet als theebuiltjes.

Over de verschillen kunnen we veel vertellen. Vraag gerust als je in de winkel bent. We adviseren je graag bij het kiezen. En zou je er nog wel wat dieper op willen ingaan, kom dan naar een van onze workshops of theeproeverijen.